fbpx
Koken met Cijfers

Koken met Cijfers

profit first

De Profit First Methode: wat zijn de voordelen?

Voordelen Profit First Methode

Wie wil er nu geen winstgevend en financieel gezond bedrijf? De Profit First methode kan je hierbij helpen. Deze methode is ontwikkeld door Mike Michalowicz. In deze blog bespreek ik de voordelen van deze methode.

Focus op winst door Profit First

Met de Profit First methode zorg je ervoor dat je je richt op winst in plaats van omzet. Dat klinkt logisch. Maar er bijna niemand stuurt op winst. Wel op omzet.

Dat zit zo: de traditionele formule om winst te berekenen is Omzet -/- kosten = winst. Je stuurt op omzet. Daar heb je bepaalde kosten voor nodig. En wat er overblijft is winst. Winst is in dit geval het restpotje wat er overblijft nadat alle kosten zijn betaald.

Profit First draait de formule om. Omzet -/- Winst = Kosten. Nu ligt de focus op winst en zijn de kosten het restpotje. Je blijft continue alert om op winst te sturen. En daarmee ben je als bedrijf altijd winstgevend.

formule profit first

Profit First geeft inzicht in financiën

De Profit First methode zorgt voor inzicht in je financiën. Je weet precies waar je geld naartoe gaat en wat je verdient. En het mooie is: zonder dat je met je neus in de boekhouding hoeft te duiken. Dit inzicht is er dus voor iedereen. Ook voor de ondernemer die de cijfers liever links laat liggen. Of de ondernemer die helemaal niks van cijfers begrijpt.

De Profit First Methode vermijdt schulden

Deze methode zorgt ervoor dat je altijd genoeg geld hebt voor belastingen en operationele kosten. Hierdoor voorkom je dat je schulden moet maken of je persoonlijke spaargeld moet aanspreken om deze kosten te dekken. Je kunt dus met een gerust hart investeren in je bedrijf zonder je zorgen te hoeven maken over de financiën.

Winstuitkeringen

Het is belangrijk om jezelf als ondernemer te belonen voor het harde werk dat je doet. Een belangrijk onderdeel van deze methode is dat je ieder kwartaal een winstuitkering doet. Hierdoor zul je meer gemotiveerd zijn om het bedrijf winstgevender te maken en het beste uit jezelf te halen. Geld verdienen wordt nu een feestje!

Realistische doelen

Met de Profit First methode maak je gebruik van realistische doelen. Je stelt doelen op basis van je financiële situatie en verdeling van je inkomsten. Hierdoor weet je wat je kan verwachten en wat je moet doen om je doelen te behalen. Dit maakt het behalen van je doelen haalbaar en realistisch.

Rust in je hoofd

Misschien wel het allerbelangrijkste voordeel. Het geeft rust in je hoofd. Waar de ondernemer voorheen nog heel erg moest nadenken over geld, is er nu ineens structuur ontstaan. Kopzorgen als ‘hoe ga ik mijn btw betalen’, ‘help, ik heb ook nog loonkosten aan het einde van de maand’ en ‘hoe geef ik mezelf nu weer een salaris’ bestaan niet meer. De bankrekeningen geven direct overzicht. Alles wat er in je hoofd zit, zie je nu terug op de bankrekeningen. Daarmee laat je een groot stuk stress los. En kun je weer gaan ondernemen.

Conclusie

De Profit first methode biedt vele voordelen voor ondernemers. Het zorgt voor focus op winst, inzicht in financiën, vermijden van schulden, winstuitkeringen, realistische doelen en rust in je hoofd. Door deze voordelen kan je als ondernemer de groei van je bedrijf optimaliseren en jezelf regelmatig belonen voor het harde werk dat je doet.

Zijn er ook nadelen te bedenken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koken met Cijfers draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders