fbpx
Koken met Cijfers

Koken met Cijfers

Nadelen Profit First

De Profit First Methode: Zijn er ook nadelen?

Nadelen Profit First

De Profit First methode is ontworpen om bedrijven te helpen hun winst te maximaliseren door hun geld op te splitsen in verschillende bankrekeningen en prioriteit te geven aan winstgevendheid. Ik ben van mening dat deze methode voor alle bedrijven goed werkt. Toch wil ik ook de nadelen niet onbesproken laten.

Profit First zorgt voor chaos in de boekhouding

Het werken met meerdere bankrekeningen kan de boekhouding vertroebelen. De boekhouder is vaak niet blij met de Profit First methode. Er komen meerdere rekeningen in de boekhouding te staan. En er zijn meer transacties. Dit geeft voor de boekhouder een onduidelijk overzicht. Want waar wordt nu precies wat van betaald?

Sidenote: Door de boekhouding goed in te richten met de juiste automatiseringen, is er geen extra werk. Profit First moet jou als ondernemer helpen meer inzicht te geven. De boekhouder is in dit proces ondergeschikt. Zorg dat je een boekhouder hebt, die op de hoogte is van de laatste technologische ontwikkelingen en die ook toepast.

Geen flexibiliteit met Profit First

De Profit First methode kan bedrijven beperken in hun vermogen om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden. Wanneer geld is gereserveerd voor specifieke doeleinden, kan het moeilijker zijn om het te gebruiken voor andere doeleinden als dat nodig is.

Sidenote: Ik verwacht dat een ondernemer altijd zijn gezond boerenverstand gebruikt. Het is niet de bedoeling om alle bankrekening leeg te trekken als het even niet lukt. Door per kwartaal opnieuw naar de percentages te kijken en bij te stellen, blijf je veranderende marktomstandigheden voor.

Business coach

Profit First is een middel en geen doel

Sommige bedrijven verwachten dat de Profit First methode al hun problemen oplost.  Hoewel de methode helpt om de financiële gezondheid van een bedrijf te verbeteren, geeft het snel inzicht in de problemen. Maar het systeem lost het probleem niet op. Het houdt je een hele goede spiegel voor. Waar je vervolgens zelf mee aan de bak moet.

Sidenote: Ik leg altijd uit aan ondernemers dat het implementeren van Profit First niet het meest moeilijke onderdeel is. Dat begint pas na de implementatie. Dan doen zich de uitdagingen voor. En dan kan het fijn zijn om met een adviseur erover te sparren. Wil je hier meer over weten, klik dan verder!

Je kunt geen andere uitgaven meer doen

Het opzetten van verschillende bankrekeningen voor specifieke doeleinden kan de cashflow van een bedrijf beïnvloeden. Als bijvoorbeeld een bedrijf veel geld heeft gereserveerd voor belastingen, kan het moeilijker zijn om andere uitgaven te doen wanneer ze zich voordoen.

Sidenote: Belastinggeld is geld dat niet van jou is. Daar moet je als ondernemer niet mee gaan handelen en wandelen. Vroeg of laat valt die blauwe envelop op de deurmat en zul je moeten gaan betalen. En dan komt het nooit uit. Ik raad dus absoluut niet aan om geld wat je hebt gereserveerd voor de belastingen te gaan uitgeven voor andere doeleinden.

Profit First kost geld

Dat klopt. Als je gaat werken met extra bankrekeningen dan betaal je maandelijks hogere bankkosten. En waarschijnlijk ook transactiekosten. Afhankelijk hoe de bank zijn betalingsverkeer heeft ingericht. Het systeem is dus niet gratis.

Sidenote: Er zijn Profit First vriendelijke banken. Het is dus belangrijk om te onderzoeken bij welke bank je het beste terechtkan. Dit is voor elk bedrijf weer anders, want je moet ook kijken naar het betalingsverkeer. De extra bankkosten wegen bij lange na niet op ten opzichte van de voordelen van Profit First. Het is de bedoeling dat je meer geld overhoudt in plaats van dat het je meer geld kost.

Profit First generaliseert

Persoonlijk vind ik dit het grootste nadeel van het Profit First boek. Je werkt met percentages en in het boek staan standaardpercentages per omzetcategorie. Het boek gaat ervan uit dat ieder bedrijf dezelfde percentages moet hanteren. En daar ben ik het niet mee eens. Ieder bedrijf is weer anders. Je kunt de kostenstructuur van een ZZP’er niet vergelijken met een Bakker. Maar ze kunnen wel in dezelfde omzetcategorie vallen.

Het grootste risico is dat je enthousiast met de Profit First methode aan de slag gaat. Je denkt dat je voldoende reserveert (want hé, zo staat het in het boek) en er achteraf achter komt dat je het toch niet goed hebt gedaan. Want óf je kan geld tekortkomen in bijvoorbeeld de belastingenpost en toch nog een schuld overhouden. Óf je reserveert teveel geld en je remt jouw eigen bedrijf. Er is simpelweg te weinig geld voor groei.

Sidenote: ik vind de Profit First Methode een op maat systeem. En ik gebruik daarom nooit de standaardpercentages uit het boek. Wil je hulp bij het berekenen van de percentages of de zekerheid dat je het goed doet, neem dan contact met mij op.

Conclusie

De Profit First methode kan een nuttige tool zijn voor bedrijven die hun winstgevendheid willen verbeteren. Echter, er zijn ook nadelen die moeten worden overwogen voordat een bedrijf besluit om deze methode te implementeren. Bedrijven moeten rekening houden met de complexiteit, beperkte flexibiliteit, dat het geld kost en dat het niet alle problemen oplost. Persoonlijk vind ik de nadelen bij lange na niet opwegen ten opzichte van de voordelen. Maar het is altijd goed om ervaringen van andere ondernemers te onderzoeken. Hier vind je er een aantal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koken met Cijfers draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders