fbpx
Koken met Cijfers

Koken met Cijfers

Profit First

Wat is de Profit First Methode?

De Profit First Methode

De Profit First methode is een financiële  strategie, die is ontwikkeld om de financiële gezondheid van een bedrijf te verbeteren. Het idee achter de Profit First methode is dat ondernemers vaak vergeten om hun winst te prioriteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot financiële problemen en zelfs faillissement. Door de Profit First methode toe te passen, zorg je er als ondernemer voor zorgen dat er altijd voldoende geld beschikbaar is voor je winst, belastingen, salarissen en andere bedrijfskosten.

Achtergrond Profit First

De Profit First methode draait om het idee dat winst in de onderneming op de eerste plaats komt. En niet op de laatste plek. Dit betekent dat je als ondernemer niet al je inkomsten aan kosten besteedt, maar dat je eerst je winst reserveert. Om dit voor elkaar te krijgen, verdeel je de inkomsten in verschillende potjes. Die potjes maak je echt fysiek door verschillende bankrekeningen te openen. Elke keer dat er geld binnenkomt, verdeel je dat geld over de verschillende rekeningen.

Profit First basis

Het basissysteem van Profit First bestaat uit 5 basisrekeningen: Ontvangsten, Winst, Salaris, Belastingen  en Kosten. Het geld dat je ontvangt op de ontvangstenrekening verdeel je over vaste percentages naar de verschillende potjes. Dit basissysteem is verder uit te breiden met meerdere bankrekeningen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een potje voor investeringen, personeel of marketing. Zo maak je het systeem helemaal op maat.

Bestel hier het boek Profit First.

Boek Profit First

Profit First Percentages

De Profit First percentages bereken je van tevoren aan de hand van historische cijfers en een prognose. Deze percentages zijn afhankelijk van het type bedrijf en de hoogte van de winst.

Let op: er zijn vele ondernemer die eenmalig deze percentages berekenen en het vervolgens altijd blijven gebruiken. Het idee achter de percentages is dat je per kwartaal terugblikt en beoordeelt of de percentages nog goed staan. Maar dat je ook vooruit kijkt en de Profit First percentages aanpast naar waar je naartoe wil groeien met jouw bedrijf. De percentages zijn dus niet statisch!

Door dit systeem toe te passen, zorg je ervoor dat je altijd genoeg geld hebt om te kunnen sparen voor je winst en om je belastingen op tijd te betalen. Je reserveert geld om jezelf een fatsoenlijk salaris te kunnen uitbetalen. Wat je overhoudt, besteed je aan kosten. Zo heb je direct inzicht hoeveel geld je nog te besteden hebt.

Profit First methode

Conclusie

Het toepassen van de Profit First methode is een effectieve manier om je financiën op orde te krijgen en ervoor te zorgen dat je als ondernemer de winst prioriteit geeft. Het systeem is gemakkelijk te implementeren en geeft je als ondernemer meer inzicht in je financiën en zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je cashflow. Lees verder over de voordelen van Profit First.

Als Profit First Professional ben ik gecertificeerd om ondernemers te helpen de Profit First methode te implementeren in hun bedrijf. Wil je hier meer over weten, klik dan hier of neem contact met mij op.

Profit First

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koken met Cijfers draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders