fbpx
Koken met Cijfers

Koken met Cijfers

belastingen inkomstenbelasting vennootschapsbelasting

Hoeveel belasting moet ik betalen in 2023?

Belastingen 2023

Hoeveel belasting moet ik in 2023 gaan betalen? Belastingen betalen is de grootste onzekerheid onder ondernemers.

De inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting is vaak zo’n domper aan het einde van het jaar. Staat er net lekker geld op de bankrekening en dan komt ‘die hele grote rekening’ er weer aan. En voordat je die rekening dan krijgt, is de accountant inmiddels wel weer een jaar verder.

Daar kun je dus iets aan doen!

Door pro actief te gaan ondernemen in plaats van reactief. Ik deel met jou het overzicht voor de belastingen van 2023. Zodat je er rekening mee kunt houden.

Vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting?

Als ondernemer betaal je over de winst van jouw onderneming belasting. Winst is het bedrag dat overblijft van de omzet, nadat alle kosten er vanaf zijn getrokken. Heb jij een eenmanszaak of vennootschap onder firma? Dan betaal je over de winst inkomstenbelasting. Is jouw bedrijf een BV? Dan betaal je over de winst vennootschapsbelasting.

De vennootschapsbelasting is vrij makkelijk te berekenen. Over de eerste € 200.000 betaal je in 2023 19% belasting. Vanaf € 200.000 ga je in 2023 25,8% belasting betalen.

De inkomstenbelasting is lastiger te berekenen. De inkomstenbelasting zit in box 1 werk en inkomen. Je kunt als persoon meerdere inkomstenbronnen hebben, die vallen onder box 1 werk en inkomen. Dat hoeft niet alleen de winst te zijn uit de onderneming, maar kan bijvoorbeeld ook loon uit loondienst zijn. Je telt alle vormen van werk en inkomen bij elkaar op en daarover kun je de inkomstenbelasting berekenen. Voor dit voorbeeld ga ik ervan uit dat er alleen winst uit de onderneming is.

Box kent een progressieve opbouw in percentages. Met andere woorden, hoe meer winst je maakt hoe meer belasting je moet gaan betalen. Over de eerste € 73.031 winst betaal je 36,93% inkomstenbelasting. Vanaf € 73.031 winst betaal je 49,50% inkomstenbelasting. Je ziet dat het percentage ineens fors omhoog gaat!

Uitgangspunten

  • Dit zijn de geldende tarieven voor 2023. Elk jaar worden de tarieven weer opnieuw vastgesteld,
  • Ik ben ervan uitgegaan dat je als ondernemer de urennorm van 1225 uren haalt (in het geval van een eenmanszaak of vennootschap onder firma). Dan heb je recht op aftrekposten als zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling,
  • Ik heb alleen de aftrekposten zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling meegenomen. De rest van de aftrekposten zijn allemaal individuele situaties. (in het geval van een eenmanszaak of vennootschap onder firma)
  • Dit blog gaat over de belastingen, die je betaalt over de winst van jouw onderneming. De BTW en loonbelasting worden hier buiten beschouwing gelaten.

Uitleg afkortingen belastingen 2023

IB           =             Inkomstenbelasting

ZVW      =             Zorgverzekeringswet

VPB        =             Vennootschapsbelasting

Inkomstenbelasting 2023Vennootschapsbelasting 2023

 

Meer weten?

Wil jij een handige methode leren die ervoor zorgt dat je bij iedere betaling automatisch de juiste belastingen reserveert? Zodat je nooit meer voor verrassingen komt te staan? Lees hier meer over de Profit first methode.

 

Disclaimer:

Deze berekening is slechts een indicatie. Elke situatie is persoonlijk. De verantwoordelijkheid ligt bij jouw als ondernemer zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koken met Cijfers draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders