Eenmanszaak omzetten naar BV
Tijdig je eenmanszaak omzetten naar BV
Bij Koken met Cijfers begrijpen we dat ondernemen soms uitdagend is. Het kan voelen als koken voor een groep van 50 gasten, in een professionele keuken waar je voor het eerst in staat. Als ondernemer heb je de juiste ingrediënten nodig, moet je weten welke tools en processen het beste werken en… timing is alles. Je wilt je gasten een heerlijk gerecht serveren, zodat ze graag nog eens bij je terugkomen.
En wanneer je merkt dat jouw bedrijf zijn plafond bereikt, kan het tijd zijn om jouw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Zie het als een upgrade van jou als ‘thuiskok’ naar chef-kok in een sterrenrestaurant met een schil van flexibel personeel. Ben jij klaar voor deze nieuwe stap?
Waarom jouw eenmanszaak omzetten naar BV?
Allereerst de vraag: waarom zou je jouw eenmanszaak willen omzetten naar BV? Welnu, de eenmanszaak is lang een favoriet recept geweest voor ondernemers, maar de ingrediënten en kruidige smaakmakers die je toe kan voegen, zijn aan het veranderen. Denk maar aan aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Deze smaakmakers voor zelfstandigen nemen de komende jaren af. Het gevolg? De rechtsvorm eenmanszaak is minder aantrekkelijk.
De voordelen van een BV boven een eenmanszaak
Graag noem ik eerst een aantal voordelen van de BV als rechtsvorm:
- Minder aansprakelijkheid: als eenmanszaak ben je hoofdelijk aansprakelijk, maar met een BV beperk je dit risico.
- Professionaliteit: een BV straalt meer vertrouwen uit naar klanten, partners en investeerders.
- Vermogensopbouw: met een BV kun je vermogen opbouwen in een holding, wat handig is met de huidige limieten in box 3.
Hieronder licht ik een aantal aantrekkelijke voordelen en wat bijbehorende voorwaarden toe. Want nu je nog eenpitter bent, kun je best wat gedegen advies gebruiken. Wat is er nodig voordat je die spreekwoordelijke stap van thuiskok naar chefkok in jouw sterrenrestaurant maakt?
Vermogen opbouwen met jouw BV
Van de drie eerdergenoemde voordelen licht ik er een met plezier uit: vermogensopbouw. Want een BV geeft jou als ondernemer die mogelijkheid. Zeker nu je als ondernemer niet meer dan 114.000 euro vermogen in Box 3 mag hebben. En met vastgoed in privé kom je al snel in Box 3 boven die 114.000 euro vermogen uit. Echter, na omzetting ligt dat anders. Want met een BV kun je dat vermogen in een holding plaatsen. En betaal je minder belasting. Als dat niet als muziek in de oren klinkt…
Timing: de sleutel tot succes
Zoals in elke keuken, is timing cruciaal. De ideale tijd voor het omzetten van een eenmanszaak naar een BV is rond het einde van het jaar. Hoe dichter bij 1 januari, hoe beter. Dit geeft je namelijk een frisse start voor het nieuwe fiscale jaar.
Maar let op: een eenmanszaak omzetten naar BV is geen kwestie van een ei bakken – het vraagt om planning en voorbereiding. Denk aan financieringen die goedgekeurd moeten worden en de noodzakelijke juridische stappen via een notaris. Dat kost tijd. Maar geen ‘maaaaaaanden’, zoals de meeste boekhouders je misschien willen laten geloven. Want de meeste boekhouders en accountants ‘doen dit erbij’. Wat niets meer of minder betekent als: ‘het heeft prio voor jou, eenpitter, voor mij wat minder’. En dat is waar je ver weg van wilt blijven. Je wil je gerecht eten wanneer het warm is, en niet voorgeschoteld krijgen als jouw trek weg is en jouw zin erin – net als dat gerecht – afgekoeld.
Eenmanszaak omzetten naar BV; hoe werkt dat?
Bij Koken met Cijfers zorgen we daarom voor een gestroomlijnd proces. In plaats van maandenlang wachten, regelen wij dit in een maand. Onder 1 voorwaarde: je administratie dient op orde te zijn.
We werken samen met een fiscalist en begeleiden je door de juridische omzetting. Dit proces geeft je niet alleen een BV, maar ook een scherp inzicht in jouw bedrijfsvoering. Wat is jouw bedrijf waard? Is dit het juiste moment om personeel aan te nemen? Welke risico’s wil je vermijden?
Kun je een dga-loon uit je bedrijf halen?
Stel je gaat ervoor. Wat is er dan nog meer nodig? Als directeur-grootaandeelhouder (dga) moet je een dga-loon uit je bedrijf kunnen halen van minimaal 56.000 euro, bruto. Jouw uitgavepatroon dient min of meer overeen te komen met dit bedrag. En natuurlijk controleert de Belastingdienst wel of je dat haalt. Je moet je cijfers dus goed op orde hebben. Twijfel je of dit het moment is? Laat mij je dan adviseren en doe dan de gratis scan.
Kantelpunt op 100K winst
Het komt meer dan eens voor dat een boekhouder zegt dat je 150.000 euro winst moet hebben opgebouwd. Of je boekhouder wil dat je dit eerst nog een jaar of twee zo volhoudt, voordat je het kantelpunt bereikt.
Dat kantelpunt ligt in 2024 echter niet meer op 150.000 euro winst, en ook niet meer op 120.000 euro winst. Nee, het kantelpunt ligt voor dit en volgend jaar, 2025, rond de ton aan winst. En in de loop van de tijd is de kans groot dat dit nog verder naar beneden zakt. Bovendien is door de kleinere aftrekposten, zoals de MKB-vrijstelling en de zelfstandigenaftrek, dit kantelpunt eerder bereikt.
Kortom: heb je een winst van 100.000 euro of meer opgebouwd? Dan is de kans groot dat je meer belasting betaalt dan nodig. Tja, en welke ondernemer wordt daar blij van? Onderzoek daarom de voor- en nadelen van de BV voor jou. Laat je hierin goed begeleiden met de juiste prognoses. Wie weet is voor jou het moment al aangebroken waarop het verstandig is om jouw eenmanszaak om te zetten naar BV.
Ben jij klaar voor jouw sterrenkeuken?
Zie het ‘eenmanszaak omzetten naar BV’ als het verfijnen van jouw signatuurgerecht uit jouw sterrenrestaurant. Het vraagt om proactieve keuzes en het juiste advies.
Met een BV zet je jouw onderneming klaar voor groei en meer financiële zekerheid. Je kunt immers je vermogen opbouwen én je voorkomt dat je te veel belasting betaalt.
Dus, ben jij de chef die het aandurft om zijn keuken te upgraden?
Ben jij er klaar voor om van thuiskok naar chefkok te gaan en jouw onderneming als een energieke eigenaar te leiden? Neem contact met ons op voor een gratis scan.
Meer weten? Doe de gratis scan!
Het is heel eenvoudig. Klik op deze link en je leest meer informatie. Plan een winstgesprek en samen kijken we naar de beste timing en aanpak voor jouw bedrijf. Als kers op de taart krijg je een verscherpte blik op jouw bedrijfsvoering, je bedrijf en financiën.
Plan voor het einde van het jaar direct een gratis scan in om te checken of nu hét moment is om over te stappen naar de BV.
Janine van Vliet-Docter
Koken met Cijfers – jouw recept voor financieel succes. 😉
P.S. Van VOF naar BV?
Heb je geen eenmanszaak, maar een VOF? Wil je weten of je van je VOF naar een BV kunt gaan en wat de voordelen zijn? Bij een VOF heb je te maken met meerdere vennoten en ligt het kantelpunt in de winst hoger om de overstap naar een BV te maken. Het kantelpunt is afhankelijk van het aantal vennoten.
Het grootste voordeel om wel de overstap te gaan maken naar een BV zit in de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als vennoot ben je namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de totale schuld. Niet voor een gedeelte van de schuld. Dit kun je nu juist uitsluiten bij een BV>
Meer weten? Plan een winstgesprek. Ik spreek je graag.