fbpx
Koken met Cijfers

Koken met Cijfers

schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid en VBAR-verklaring; 5 prioriteiten om boetes te voorkomen

Schijnzelfstandigheid en VBAR-verklaring;

5 prioriteiten om boetes te voorkomen

 

Zet jij als werkgever regelmatig zzp’ers in voor jouw bedrijf? Lees dan verder om boetes voor schijnzelfstandigheid te voorkomen en een zorgeloze toekomst voor je bedrijf zonder nare bijsmaakjes. 

Net als bij koken wil je de juiste ingrediënten in een bepaalde volgorde met zorgvuldigheid bereiden. Bereid je het kookproces goed voor, dan krijg je smakelijke gerechten, om je vingers bij af te likken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 Dat geldt zeker voor het vermijden van boetes en naheffingen door de Belastingdienst, want per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium beëindigd. En dit kan jou als werkgever een zure smaak opleveren, wanneer je je ogen hiervoor gesloten houdt.

 Daarom, vanuit mijn rol als CFO- en geldstroomexpert voor succesvolle mkb’ers, raad ik je aan om deze blog met aandacht te lezen. Pak deze krachtige kookformule voor de perfecte financiële bedrijfsvoering erbij, want hierin deel ik de vijf belangrijkste prioriteiten voor werkgevers!

 

ZZP-ers en schijnzelfstandigheid

Elke werkweek spreek ik m’n klanten, onder wie ondernemers in de bouw en in de horeca. Ze zijn vaak druk met hun zaak, de boel goed draaiend houden. Ze maken graag gebruik van professionals die hun team versterken.  Misschien denk jij net als andere werkgevers met zzp’ers in de zaak: ‘Ach, het zal wel niet zo’n vaart lopen m et de doorvoering van de VBAR-verklaring.’ Maar je kop in het zand steken is niet de oplossing.

Voor ondernemers in de bouw en horeca is het sinds de coronaperiode een pittige opgave gebleken om goed personeel te vinden. Wanneer er sprake is van uniek, piek of ziek, kun je zzp’ers goed benutten in jouw bedrijf.

Maarrrr… schijnzelfstandigheid is net als een gevaarlijke soufflé die zomaar kan inzakken. Met de naderende deadline van 1 januari 2025, wanneer de Belastingdienst weer boetes en naheffingen kan opleggen, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van je verplichtingen. Hier zijn vijf essentiële zaken die je moet weten om financiële rampscenario’s te voorkomen.

schijnzelfstandigheid

  1. Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid is net als een te hoog gerezen soufflé: het lijkt mooi, maar kan in een oogwenk instorten. Waar ik op doel? Welnu, dat iemand als zzp’er werkt, maar feitelijk in een verkapt dienstverband zit. Na 8 jaar oogluikend toestaan, ziet de Belastingdienst dit per 1 januari 2025 als een manier om loonheffingen en sociale premies te ontwijken. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor zowel de werkgever als de werknemer.

Hoe herken je schijnzelfstandigheid?

  1. Gezagsverhouding: de zzp’er volgt instructies op zoals iedere andere werknemer in jouw bedrijf doet of zou doen.
  2. Loon: de zelfstandig professional ontvangt regelmatig loon zonder ondernemersrisico.
  3. Arbeid: de zzp’er verricht persoonlijke arbeid, zonder vervanging door een ander.
  1. De VBAR-verklaring: wat is het en waarom heb je het nodig?

Een VBAR-verklaring ofwel Verklaring Arbeidsrelatie is net als de juiste ovenstand bij het bakken: essentieel om problemen te voorkomen. Deze VBAR-verklaring toont aan dat er geen sprake is van een dienstbetrekking, en is belangrijk voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever om duidelijkheid te krijgen over de arbeidsrelatie.

Waarom is de VBAR-verklaring belangrijk? Enerzijds biedt deze Verklaring Arbeidsrelatie bescherming tegen naheffingen. Het biedt zekerheid over de arbeidsrelatie. Anderzijds biedt het risicobeperking, want het minimaliseert het risico op boetes en naheffingen van de Belastingdienst.

  1. Het handhavingsmoratorium: einde in zicht

Het handhavingsmoratorium, vergelijkbaar met ‘even een pauzemomentje pakken in een drukke keuken’, gaf ondernemers tijdelijk respijt van boetes voor schijnzelfstandigheid. Echter, dit moratorium eindigt op 1 januari 2025. Vanaf dan handhaaft de Belastingdienst weer actief en deelt zij boetes uit bij geconstateerde schijnzelfstandigheid.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Verhoogde controle: wees voorbereid op strengere controles en audits.

Preventieve maatregelen: zorg ervoor dat alle zzp-contracten en arbeidsrelaties waterdicht zijn. Dat betekent dat jouw contracten moeten voldoen aan de modelovereenkomst van de overheid, die bovendien gecheckt moeten zijn door een jurist.

  1. Wat zijn je plichten als werkgever?

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat de arbeidsrelatie met je zzp’ers duidelijk en transparant is, net zoals een recept voor een perfecte biefstuk. Hieronder deel ik jouw belangrijkste plichten als werkgever wanneer je zzp’ers in je bedrijf hebt werken.

Plichten van jou als werkgever:

  1. Duidelijke afspraken: leg alle afspraken vast in een schriftelijke overeenkomst.
  2. Controle op zelfstandigheid: zorg dat de zzp’er voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
  3. Informatievoorziening: informeer de zzp’er over zijn rechten en plichten.
  1. Wat zijn je rechten als werkgever?

Net zoals jij recht hebt op een smakelijk gerecht, heb je ook als werkgever bepaalde rechten in de arbeidsrelatie met zzp’ers.

Rechten voor jou als werkgever voor de zzp’er:

  • Contractvrijheid: je mag afspraken maken over de inhoud en duur van de overeenkomst.
  • Opzegrecht: onder bepaalde voorwaarden kun je de overeenkomst beëindigen.
  • Controle op nakoming: je mag controleren of de zzp’er de gemaakte afspraken nakomt.

schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Schijnzelfstandigheid voorkomen is essentieel om boetes en naheffingen te vermijden per 1 januari 2025. Zorg dat je als werkgever goed op de hoogte bent van de regelgeving rondom de VBAR-verklaring en het einde van het handhavingsmoratorium. Door duidelijke afspraken te maken en regelmatig te controleren, kun je jouw bedrijf beschermen tegen onverwachte kosten. Net zoals in de keuken, is een goede voorbereiding het halve werk. Laten we hopen dat de Belastingdienst niet in jouw keuken komt roeren, en je soufflés én je bedrijfsvoering perfect blijven. 😉

Ik hoop van harte dat dit blog je de nodige inzichten heeft gegeven. Voor meer financiële kooktips, blijf Koken met Cijfers volgen! Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.

Janine van Vliet-Docter

dé geldstroomexpert van Nederland en eigenaar van Koken met Cijfers.

P.S. Ik heb een checklist voor je opgesteld waaraan je moet voldoen, naast bovenstaande criteria. Wil je die hebben? Download ‘m dan hier: DE ULTIEME CHECKLIST voor werkgevers voor verantwoorde inhuur van zzp’ers per 1 januari 2025

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koken met Cijfers draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders