fbpx

Ondernemen of gewoon een dure hobby?

“Yes, ik heb ome Kor verslagen”, vertelde ik heel enthousiast tegen een vriendin. “Ome Kor? Jij hebt toch helemaal geen oom, die Kor heet?” zei zij tegen mij.

Dat klopt. Ik heb inderdaad geen oom, die Kor heet. Maar de belastingdienst heeft hem sinds 1 januari 2020 wel in het leven geroepen. Ome Kor, oftewel de Kleine OndernemersRegeling. Voor ondernemers, die op jaarbasis niet meer dan € 20.000 omzet per jaar behalen. “En ik heb ome Kor dus in een paar maanden al verslagen”, legde ik haar uit.

Verbaasd keek ze mij aan. “20.000 Euro omzet? In een heel jaar? Maar dat is toch heel erg weinig?” vroeg ze. Mijn vriendin en ik zijn allebei samen 15 jaar geleden afgestudeerd. We delen dezelfde financiële achtergrond, maar zijn toch allebei in een totaal andere wereld terecht gekomen.

“Nou ja, voor de één is het heel veel geld om te behalen in een jaar. Voor een ander is het slechts een opstart. Het ligt er maar aan hoe je er naar kijkt.” Ik probeerde het nog enigszins te nuanceren.

“Maar je hebt gelijk. 20.000 Euro is niet heel erg veel geld. Reken maar uit. Dat is op maandbasis € 1.666,67 omzet. En inclusief BTW! Want het ‘grote’ voordeel binnen de KOR is dat je geen btw hoeft te berekenen en hoeft af te dragen. Nou dan gaan daar natuurlijk nog wat kosten vanaf. Want elke ondernemer maakt kosten voor zijn bedrijf.

En wat je dan overhoud, dat is winst. En daarover moet je dan nog belasting betalen. En dat is weer heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik denk dat je al blij mag zijn als je er per maand misschien 800 tot 1.000 euro aan overhoudt. Dan doe je het al heel erg goed!”

“Mmmmm, fronste ze steeds verder. Dat is dan wel een hele dure hobby! Waar gaat zo’n ondernemer dan zijn huur en eten van betalen?” “Jij stelt goede vragen! Daar heb ik het antwoord ook nog niet op gevonden, zei ik.”

Wij brainstormden verder over het nut van Ome Kor. Onze conclusie: Ome Kor kan alleen maar werken als je óf een partner hebt, die zorgt voor het hoofdinkomen, óf je hebt een parttime baan en doet Ome Kor er nog naast.

“Maar waarom heeft de belastingdienst deze regel in het leven geroepen?”, vroeg zij. “Om de administratiedruk te verlichten bij de ondernemer, want je hoeft geen BTW-aangifte meer te doen”, zei ik. “Hoeveel tijd ben je daar dan mee bezig?, vroeg zij.

“Nou, ik ben in een kwartier per kwartaal wel klaar. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je je boekhouding goed bijhoudt op een efficiënte manier. Want het is niet zo dat ome Kor toestaat dat je geen administratie meer hoeft te voeren. Of je laat het je boekhouder doen.”

“Dus als ik het goed begrijp is er in Nederland een regeling, die ondernemers faciliteert om minder tijd te besteden aan hun administratie, om het ze gemakkelijker te maken. Maar dat gemak is maar zeer beperkt in tijd. En je mag niet meer omzet draaien, waar je niet eens zelfstandig van kan rondkomen. Dat is niet heel erg stimulerend. Waarom zou je dit doen?”

“Ik heb werkelijk waar geen idee. Ik ben van mening dat de basisregel van ondernemen is dat je zelfstandig een salaris moet kunnen verdienen, waarbij je financieel onafhankelijk van een ander kunt zijn. Dat is ondernemen. Ome Kor is wat je zegt een hele dure hobby! Daarom help ik alleen ambitieuze ondernemers, die minimaal € 25.000 omzet per jaar draaien en de intentie hebben om heel snel dit te willen verdubbelen,” gaf ik haar aan.

“Dat snap ik!, zei ze. En hoe help jij ze dan?”

“Door eerst met elkaar in gesprek te gaan, de problemen vast te stellen en op zoek te gaan naar oplossingen. Ik kan een ondernemer alleen helpen wanneer ik zijn/haar hele situatie ken. Maar ambitie en wilskracht staan voor mij bovenaan.”

“Wat fijn dat jij je richt op die persoonlijke benadering. Een ondernemer zal zich echt bij jou gehoord voelen. Als ik nu in de toekomst iemand spreek, die jouw hulp goed kan gebruiken. Wat kan diegene dan het beste doen?”, vroeg zij.

“Op mijn website www.kokenmetcijfers.nl kun je een gesprek aanvragen. En dan kijken we of we samen een match zijn en of ik je verder kan helpen. Helemaal gratis en voor niets!”

Gratis en voor niets? Jeetje, dan ben jij nog guller dan de belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken, maar wel gemakkelijker”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *